Historia

Det finns en intressant historia att berätta bakom orten Hok.

Den elektriska ljusstakens och orten Hoks historia hör nämligen ihop. Det sägs nämligen att den första elektriska ljusstaken började massproduceras i Hok. Christina Gustavsson var en av butiken "Jul-ljus i Hook" förra ägare och det var hennes far Sven Toorell som började massproducera den "elektriska ljusstaken" i Hok.

Sven Toorell fick kontakt med det stora belysningsföretaget Osram och det dröjde inte länge förrän succen var ett faktum. Sven fick en mycket bra start, Osram sade nämligen till  Sven att "gör så många ljusstakar du kan" så köper vi dem av dig. Flera av Hoks industrier kom senare att involveras i tillverkningen, en del arbetade med plastdetaljer andra med metalldelarna och även träindustrin fanns representerad på orten.

Väldigt många människor i trakten har med andra ord varit delaktig i ljusstakens utveckling, inte minst alla de arbetare som satt i hemmen och monterade delar och komponenter till ljusstaken.

Idag är den elektriska ljusstaken en stor produkt som är spridd över världen och den återfinns i många julfirande människors  hem.

I Hok tillverkas inte längre några julbelysningar, men du kan fortfarande inhandla en julstämningsskapande ljusstake hos oss på Jul-ljus i Hook. Vi har även några äldre ljusstakar till beskådning i butiken för den historiskt intresserade.

Välkommen!